Sernik cappuccino - za przepis dziękuję ponownie już Dorotus z Moich wypieków
Składniki:
800 g twarogu sernikowego z wiaderka
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Twaróg ubijamy mikserem z cukrem i mąką, dodajemy pojedynczo jajka nie przestając mieszać. Dodajemy śmietanę. Kawę i cynamon rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, a potem dodajemy do mieszanki twarogowej dalej miksując.
Wlewamy do tortownicy, pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 230 stopni, potem zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy kolejną godzinę. Pieczemy do ścięcia sernika sprawdzając w środku.
Studzimy w otwartym piekarniku, a potem chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
PS. Kolejny sernik bez spodu, który - jak widać - nawet pierwszego zdjęcia nie doczekał się w całości, bo uległ błogiej konsumpcji ;)
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
Wygląda pysznie. Strasznie dawno nie robiłam sernika kawowego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki , ale ciagle czekam do jesieni aby móc napawac się tym cudownym smakiem :)Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńKawowego sernika jeszcze nie jadlam. Mam ochote na kawaleczek bo za kawa przepadam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
to 'pycha' to pewnie za mało powiedziane
OdpowiedzUsuńkawa, cynamon i sernik to cudne połączenie!