czwartek, 29 kwietnia 2010

Sernik czekoladowy

Wyjątkowy sernik - kremowa ciężka struktura, dużo czekolady, no i amaretti z amaretto. Jako komuś mało, to może jeszcze popić kieliszkiem amaretto lub lepiej mocnym espresso z jego dodatkiem :)

Sernik czekoladowy - przepis od Liski z White Plate

Spód:
120 g ciasteczek amaretti
80 g masła
1.5 łyżki kakao

Masa:
1 kg białego sera, zmielonego
200 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na kawałki i roztopionej w kąpieli wodnej
2-3 łyżki amaretto

Forma do pieczenia: Tortownica o średnicy 23 cm, wysmarowana masłem

Przygotowanie:

Składniki na spód dokładnie zmiksować, okruchami wykleić tortownicę.

Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać jajka, a na koniec ostudzoną czekoladę i amaretto.

Masę wylać na spód.

Piec 50 minut w 160 stopniach - sernik ma być ścięty. Studzić najpierw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem w temperaturze pokojowej, a na koniec przez noc w lodówce.

Posypać wiórkami czekolady i podawać - smacznego!

6 komentarzy:

  1. tyle dobroci w jednym... rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, czekoladowy sernik to jest rozkosz smaku!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. napisałaś o nim zaledwie dwa zdania.. a ja już mam wielką ochotę na te wszystkie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj rozkosz, rozkosz :)

    Asiejko, masz rację - ten sernik zasługuje na więcej niż dwa zdania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda i pewnie smakuje rozkosznie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęciłaś mnie niesamowicie. Uwielbiam serniki, czekoladę, amatetti i amaretto. To niemożliwe, żebym go nie zrobiła. Już się cieszę na myśl o tym smaku.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)