sobota, 17 kwietnia 2010

Curry z czerwonej fasoli. Dla głodnych i niecierpliwych ;)

Jakiś czas temu wracałam z Wiednia. Wracałam głodna, bo od lunchu minęło sporo czasu, a na pokładzie dostałam tylko batonika - był co prawda smaczny, ale to trochę za mało.

W taksówce w myślach buszowałam po zawartości półek z jedzeniem i lodówki. Przypomniałam sobie o tym przepisie i tylko miałam nadzieję, że uda mi się go szybko ugotować. Udało się! Danie jest pyszne, z pewnością będę do niego wracać, polecam także Wam!

Curry z czerwonej fasoli - przepis z Smitten Kitchen, lekko zmieniony ze względu na zapasy w domu ;)

Składniki na 3-4 porcje:
niecałe 2 łyżki oliwy z oliwek
nieduży kawałek startego świeżego imbiru
drobno posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 puszka pomidorów, zmiksowanych
łyżeczka soli
łyżeczka kolendry
czubata łyżeczka kminku
trochę suszonej ostrej papryki
2 puszki czerwonej fasoli, nieodcedzonej!
świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Oliwę podgrzać na dużej patelni. Dodać imbir, cebulę i czosnek, smażyć przez minutę. Dodać pomidory, sól i resztę przypraw, gotować przez 5 minut. Dodać zawartość puszek z fasolą (z płynem!), doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.

Podawać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki - pycha!


4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam curry z fasoli
    ale skoro piszesz, że jest szybkie w przygotowaniu.. ostatnio takich przepisów mi potrzeba

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię to!
    Na początku mojego niejedzenia mięsa, które trwa już dłuższy czas, potrafiłam bez mrugnięcia okiem wsunąć puszkę czerwonej fasoli:)
    Teraz już mi przeszło, ale takie curry z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie przepisy są teraz na czasie. Pogoda coraz lepsza więc szkoda czasu na stanie nad garami ;) Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez pysznie się prezentuje!:))
    Mniam,mniam:))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)