wtorek, 20 kwietnia 2010

Gotowanie z ograniczonej ilości składników to wyzwanie. Risotto z łososiem i koperkiem

Lubię wyzwanie pochodzące z gotowania z tego, co mam w domu. Szczególnie, gdy chcę zjeść coś w miarę szybko i żeby było to coś nowego. Przeglądałam zawartość szafek. W myślach i oczami. Tworzę zestawienia. I propozycje. Mówię M. co zrobię i zabieram się do gotowania.

Tym razem wyszło mi chyba najlepsze risotto, jakie jadlam - polecam i dziękuję za pomysł!

Risotto z łososiem i koperkiem (na 2 osoby) - przepis stąd

Składniki:kawałek świeżego łososia (ok. 30 dag - u mnie ok. 15 dag)
sól, pieprz
sok z 1 limonki (z cytryną to już nie będzie to samo)
1 łyżka oliwy  oliwek
1 mała cebulka drobno posiekana
1 szklanka ryżu arborio
ok. 100 ml białego wina wytrawnego (pominęłam)
ok. 500 ml bulionu warzywnego (u mnie około 1.5 l)
sok z 1 limonki
pieprz do smaku
2-3 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:
 Łososia oczyścić, osuszyć, usunąć ości (i skórę). Rybę posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z limonki. Pozostawić na ok. 10 -15 minut do marynowania w lodówce. Ugotować na parze, rozdrobnić.

W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać ryż, poczekać aż wszystkie ziarenka będą pokryte oliwą. Zalać białym winem (jeśli używamy) lub pierwszą chochelką bulionu. Partiami dolewać bulion - jak wchłonie się jedna chochelka, wlewać kolejną, w międzyczasie często mieszać. Ryż na być miękki i kremowy.

Na koniec wycisnąć na patelnię sok z limonki, doprawić pieprzem i dodać koperek.

Zdjąć z ognia, ryż połączyć z rybą i podawać.



6 komentarzy:

  1. Risotta też nigdy nie próbowałam.
    Ale od dłuższego czasu mam na nie ochotę...
    Ciekawa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie spontaniczne gotowanie.. z tego co akurat znalezione w kuchni.. lubię.
    wiesz, nigdy nie robiłam risotto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Uwielbiam risotto. Moge jesc je na okraglo. Z lososiem i koperkiem robilam tylko makaron. Koniecznie musze zrobic tez risotto :))

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne takie risotto z łososiem:))
    mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Maju, ja mam tak samo - najczęściej pomysł na obiad wpada mi zaraz po przejrzeniu zawartości kuchennych szafek i lodówki :) A to risotto jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam risotto, a już łososiem to największy smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)