Ciasta z mąką pełnoziarnistą kuszą mnie wyjątkowo, a w tym przypadku dodatek jabłek i cynamonu tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że należy spróbować. A potem zapisać ten przepis, bo ciasto jest rewelacyjne.
Pełnoziarniste ciasto z jabłkami - przepis z od Agaty, moje zmiany z nawiasach
Składniki (u mnie z 3/4 składników, bo miałam 3 jabłka - piekłam w tortownicy ok. 20 cm):
3 jaja
100g cukru
125 g jogurtu naturalnego (u mnie waniliowy)
100 g mąki pszennej (dałam pszenną pełnoziarnistą)
100 g mąki pszennej razowej (jw.)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
100 g migdałów w płatkach (u mnie dużo mniej)
5 łyżek brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
Przygotwanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, a potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypujemy jabłka, mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem, posypujemy płatkami migdałów i cukrem.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
***
Wcześniej piekłam to ciasto z gruszkami i imbirem, ale wersja "szarlotkowa" odpowiada mi dużo bardziej.
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
Fakt pełnoziarnistości i owocowości pozwala nieco ukoić wyrzuty sumienia po dokrawaniu sobie kolejnych kawałeczków. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zjadłabym, ale umyłam już zęby:)
OdpowiedzUsuńMusi być pycha!
jabłka,cynamon.. to naprawdę cudne połączenie.
OdpowiedzUsuń