sobota, 24 kwietnia 2010

Babka kawowa. Podtopiona syropem ;)

Weekendowy poranek bez M. może być miły, bo przecież mogę upiec dla siebie coś kawowego (M. za kawowymi wypiekami nie przepada, jego strata) :)

Skorzystałam z okazji i wybrałam babkę Liski - słodki i mroczny przedmiot pożądania ... Bardzo dobrze zbalansowany smak, słodycz doskonała na leniwy poranek, miękka struktura, w sam raz do cieszenia się każdym kęsem - polecam!



Babka kawowa z syropem kawowym


Składniki (podaję swoje proporcje na dużą babkę, ja piekłam z 1/3):
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
3 jajka
120 g drobnego cukru (użylam brązowego niedrobnmego)
150 g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam sodę)
1 łyżka kakao (nie dałam)
150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

Syrop kawowy:
120 g drobnego cukru (u mnie brązowy niedrobny)
180 ml wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.

W mikserze ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy kawę (i kakao), potem w partiach masło i mąkę z proszkiem do pieczenia albo sodą, mieszamy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy 45 minut w 160 stopniach.

W międzyczasie robimy syrop - składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia.


Babkę wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce, a potem wyjmujemy z formy. Polewamy syropem i serwujemy.

4 komentarze:

  1. Genialna.
    Straszliwie lubię kawę.
    W tym połączeniu zapowiada się doskonale!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też się podoba! Kocham kawowe wypieki:))
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ależ mi narobiłaś ochoty na te kawowe smaki - kawę po prostu uwielbiam, przepis koniecznie do zrobienia! Dziękuję za pomysł na niedzielne ciasto i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcie
    lubię Twój minimalizm
    babeczkę też bym polubiła,na pewno

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)