poniedziałek, 1 listopada 2010

Zupa. Dynia. Z porem i przyprawami

Kolor dyniowy. Choć lekko przybrudzony (zasługa pora). Ciekawie doprawiona zupa z wszechstronnym warzywem. I nic, że festiwal się skończył - dalej warto ją jeść i pokazać. W tle liście zebranego podczas jesiennego spaceru pełnego słońca, relaksu i dobrych słów. Zapas energii na najbliższe dni - będę jej bardzo potrzebować...


Curried pumpkin and leek soup - z książki "Soups. 500 Recipes"

Składniki:
900 g dyni, obranej i pozbawionej nasion
30 ml oliwy z oliwek
2 pory, w plasterkach
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kuminu
900 ml bulionu warzywanego
sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie do podania - jogurt naturalny i kolendra

Przygotowanie:

Dynię siekamy w równą kostkę.

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pory i czosnek. Przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż staną się miękkie.

Dodajemy imbir i kumin, gotujemy mieszając przez minutę. Wrzucamy dynię i wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, przykrywamy. Gotujemy 30 minut - dynia ma być miękka.

Miksujemy zupę i podajemy, samą lub z "opcjami" ;)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. piekna miseczka, a zupka tez zapowiada sie pysznie, a ten kolorek jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. po pierwsze - mieszczka --> czarująca!
    po drugie - zupa --> brzmi genialnie :) lubię takie zupy :)
    w Twojej miseczce wygląda jak słoneczko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor. Apetycznie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale masz fantasyczną miseczkę! Lubię takie ładne rzeczy w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)