Ciastka z orzechami włoskimi - przepis z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"
1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 duże jajko
1 i 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy esencję waniliową i jajko i jeszcze chwilę ucieramy. Wsypujemy suche składniki i orzechy, wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, 3 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, prawdopodobnie będziemy musieli podsypać nieco mąki. Wykrawamy kółka, przenosimy je na blachy w odstępach 3 cm, wstawiamy do piekarnika na jakieś 8-10 minut, aż ciastka się lekko przyrumienią. Wyciągamy blachy i przekładamy ciastka na metalową kratkę do ostudzenia.
Smacznego!
Masz skarbnicę cudnych przepisów, wiesz, Gwiazdko?
OdpowiedzUsuńOrzechy włoskie + ciastka - ten duet to jedno z moich nielicznych uzależnień ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciastka z orzechami. Muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńZaytoon, oby mi czasu starczyło na wykorzystanie skarbnicy ;) mam nadzieję, że i Wam się coś niecoś z niej przyda :)
OdpowiedzUsuńza orzechami jakoś namiętnie nie przepadam, ale w tych ciastkach - rewelacja!