Smakowita zupa, pożywna dzięki rybie, orientalna dzięki przyprawom. Miseczka smakowitości przywołująca na myśl dalekie, słoneczne strony. Koniecznie zróbcie ją wtedy, kiedy za oknem plucha - polecam!
Łososiowa zupa curry - przepis z książki "Soup. 500 Recipes", z moimi zmianami
Składniki na 4 porcje:
50 g masła
2 cebule, grubo posiekane
2 łyżki łagodnego curry
475 ml wody
150 ml białego wina
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
120 ml mleka kokosowego
500 g łososia pokrojonego w kawałki na kęs
4 łyżki posiekanej pietruszki lub listków kolendry
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy 3-4 minuty aż zmięknie. Dodajemy curry, mieszamy i smażymy kolejną minutę.
Wlewamy wodę, wino, jogurt i mleko kokosowe, doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy rybę i gotujemy 2-3 minuty delikatnie mieszając, by ryba się nie rozpadła.
Doprawiamy pietruszką lub kolendrą, podajemy.
Smacznego!
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Wspaniale napisany wstęp, krótko z humorem i apetycznie! Od razu ma się ochotę na tę zupę! Przepis zapisuję do wypróbowania :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńI ja się po taką miseczkę zupy zgłaszam - wspaniale wygląda i ma cudowne składniki! Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńdla mnie też poproszę :) wygląda apetycznie i rozgrzewająco
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, lubie takie egzotyczne polaczenia, a lososia wprost ubostwiam. Dodaje do ulubionych - na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się. już sama nazwa "łososiowa z curry" mnie kusi. chociaż curry nie jadam. ale raz, nie zawsze xd
OdpowiedzUsuńMmmmm, ale zupka! To w pełni moje smaki, jeszcze naan do tego i pełnia indyjskich doznań :)
OdpowiedzUsuńjuż biorę chochlę i za chwilę będzie po miseczce dla Was wszystkich :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa!