wtorek, 9 listopada 2010

Ciastka w orzechami włoskimi

Bardzo smaczne ciastka, w sam raz do herbaty. Orzechy włoskie można też zamienić na laskowe, dodać nieco cynamonu. Zachęcam do eksperymentów i pieczenia!

Ciastka z orzechami włoskimi - przepis z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"

Składniki:
1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 duże jajko
1 i 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy esencję waniliową i jajko i jeszcze chwilę ucieramy. Wsypujemy suche składniki i orzechy, wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, 3 blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, prawdopodobnie będziemy musieli podsypać nieco mąki. Wykrawamy kółka, przenosimy je na blachy w odstępach 3 cm, wstawiamy do piekarnika na jakieś 8-10 minut, aż ciastka się lekko przyrumienią. Wyciągamy blachy i przekładamy ciastka na metalową kratkę do ostudzenia.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Masz skarbnicę cudnych przepisów, wiesz, Gwiazdko?

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy włoskie + ciastka - ten duet to jedno z moich nielicznych uzależnień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kruche ciastka z orzechami. Muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaytoon, oby mi czasu starczyło na wykorzystanie skarbnicy ;) mam nadzieję, że i Wam się coś niecoś z niej przyda :)

    za orzechami jakoś namiętnie nie przepadam, ale w tych ciastkach - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)