wtorek, 30 listopada 2010

Muffiny dyniowe z żurawiną i czekoladą

Muffiny obiecane Kornikowi. Sezonowe dzięki obecności puree dyniowego, dodatkowi cynamonu i słodkiej suszonej żurawiny. Bo na czekoladę zawsze jest sezon ;)

Muffiny dyniowe z żurawiną i czekoladą - przepis stąd, z moimi modyfikacjami

Składniki:
250 g mąki
30 g otrębów pszennych
60 g cukru
2 łyżeczki proszku do piexzenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
100 g żurawiny suszonej
50 g białej czekoladowy, pokrojone w kostkę (u mnie chipsów z gorzkiej czekolady)
190 g dyniowego puree
2 jajka
180 ml maślanki (u mnie jogurtu naturalnego)
5 łyżek oleju
kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, które następnie dodajemy do suchych i szybko mieszamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek (umieszczonych w kokilkach/ ramekinach dla zachowania się kształtu) do wysokości 3/4 papilotki i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszne muffinki! Wszystkie składniki świetnie się uzupełniają i dają wspaniały efekt. Znam je i bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy na muffiny wypróbowuję maniakalnie. Wszyscy w domu kochamy te małe babeczki. Twoje też przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę poczęstować się muffinką na śniadanko?
    Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadalbym takich pysznych muffinek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam mniam:) proponuję wymianę-wytrawne na słodkie i odwrotnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!Mam dynię, czekoladę, żurawinę.. i bajeranckie foremki na muffiny z ikea;>

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam, częstuję, chętnie się też wymienię ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)