Naleśniki francuskie - przepis na Crepes Zawsze Polki
Składniki na 6 dużych naleśników:
62 g mąki pszennej
15 g cukru pudru (mój aromatyzowany laską wanilii)
szczypta soli
1 jajko 1 żółtko
150 ml mleka
37 g stopionego masła
Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę, cukier i sól. Dodaję jajko i żółtko, połowę mleka i ubijam widelcem. Dolewam resztę mleka, mieszam i odstawiam ciasto przykryte ściereczkę do lodówki na 30 minut.
Przed smażeniem dodaję do ciasta 30 g roztopionego masła, mieszam.
Patelnię mocno nagrzewam i natłuszczam resztą masła. Nalewam porcję ciasta - cienka warstawa ma pokryć całą patelnię, w tym celu przechylam ją na boki. Smażę aż naleśniki zaczną od dołu się złocić, a krawędzie podnosić - przekładam naleśnika na drugą stronę i smażę jeszcze minutę.
Gotowego naleśnika przekładam na papier do pieczenia, przykrywam kolejną warstwą papieru i ręcznikiem. Jak smażę ich więcej, to trzymam je w piekarniku. Sukcesywnie dokładam kolejne usmażone naleśniki - stosik rośnie, oko się cieszy ;)
Podawałam z truskawkami i polane mlekiem skondensowanym - pycha...
Miłego tygodnia Wam życzę!
ta polewa i nadzienie najbardziej na mnie działają :) pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki! Pyszne i pyszna polewa! mniam:)
OdpowiedzUsuńI ja też uwielbiam! To danie ponadczasowe!
OdpowiedzUsuńA talerzyk przepięknej urody:)
Pozdrawiam!
Naleśniki to ja mogę zawsze i wszędzie, a dodatek truskawek i mleka skondensowanego jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńpyszny minimalizm
OdpowiedzUsuń:) Niezmiernie mi miło że smakowały!
OdpowiedzUsuńCieniutkie wychodzą prawda? I takie pyszne, maślane :)
Uściski!
a ja robiłam już 3 razy te drugie Poleczkowe, też pyszne (:
OdpowiedzUsuńWidać, ze te nalesniki są idealne, bo są rumiane i mają "koronkową" strukture, co oznacza, ze są lekkie.
OdpowiedzUsuń