Sernik z niewielkiej ilości składników, prosty, kremowy i rozkosznie smaczny. 5/6 zjedzono o poranku w moim dziale, 1/6 zostawiłam dla M. Pochwały zbierał ze wszystkich stron, więc i Wam go polecam.
Sernik Dulce de Leche
Składniki na 6 porcji (tortownica o średnicy 16 cm):
500 g sera kremowego (u mnie % Piaski)
125 ml brązowego cukru
2 jajka
200 g masy kajmakowej
aromat waniliowy, do smaku
Przygotowanie:
Składniki wystawiamy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej - w upał jak dziś, nie potrwa to długo ;)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do miski miksera wrzucamy ser i cukier, ubijamy na średnich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy jajka, pojedynczo i mieszamy po dodaniu każdego. Po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową, ubijamy i wlewamy aromat waniliowy, mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut - sernik ma być ścięty, ale jeszcze trzesący się lekko w środku. Wyjmujemy na kratkę i studzimy dwie godziny. Wkładamy na noc do lodówki i na rano jest jak znalazł ;)
A teraz pora przejść do książki - "The Cheesecake Bible" autorstwa George'a Geary zawiera 200 przepisów podzielonych na sekcje: A World of Cheesecake, Chocolate Cheesecakes, Fresh Fruit Cheesecakes, Citrus Cheesecakes, Nut Cheesecakes, No-Bake Cheesecakes, Small Cheesecakes and Bars, Cheese Pies, Savory Cheesecakes (to przesądziło o zakupie tej pozycji) oraz Holiday and Cebelebration Cheesecakes. Przepisy są w moim odczuciu dość nieskomplikowane, opisane w ml/ g/ Celcjuszach (nie lubię przeliczać). Mnie kuszą szczególnie przepisy na serniki wytrawne (szczególnie te z nutą meksykańską, obiecuję, że spróbuję i podzielę się wrażeniami), sernik z trzema rodzajamu cynamonu, z truskawkami (to akurat na czasie, więc postaram się z nim też nie zwlekać). Na wstępie znajdziecie też dość obszerną sekcję dotyczącą zasad pieczenia serników, potrzebnych sprzętów i składników - dobrych rad nigdy za mało ;) Autor to dziennikarz specjalizujący się w tematyce kulinarnej, autor 5 książek kulinarnych, uczy gotowania i pieczenia w szkołach w USA. Serniki to jego pasja :)
Swoją drogą, jak zapragnęłam książki tylko o sernikach, to okazało się, że nie ma ich zbyt wiele - szukałam na amerykańskim Amazonie (chyba już nigdzie nie ma więcej?) i w zasadzie było tylko kilka pozycji, z których mogłam wybierać. W moim odczuciu wybór był dobry, choć wolałabym mieć zdjęcie do każdego sernika :(
PS. to nie jest "ten" sernik z mlekiem skondensowanym, który obiecałam - cierpliwości ;)
halloumi and fall vegetable roast
3 dni temu
Ten sernik jest przepyszny, mniam:) Też robiłam:)
OdpowiedzUsuńJa, to od razu podwoiłabym składniki, tak pysznie się zapowiada! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
z masą kajmakową musi być wyśmienity!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie dodatek brazowego cukru, napewno nadaja przyjemny smak :) Z checia przepis zapisze:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam:) Kajmak jest pycha, w połączeniu z sernikiem brzmi jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńMajka nie udało mi się wyrwać ani na chwilę :(
OdpowiedzUsuńBardzo Was przepraszam!
A jak było? Podobało się Wam? Masz jakieś zdjęcia? :)
Ta książka musi być niesamowita. Uwielbiam serniki i czekam na więcej. Dulce de leche mogę zawsze i wszędzie.
OdpowiedzUsuńPołączenie kajmaku i sera powoduje, że budzi się we mnie żarłok... ten serniczek musi być pyszny...
OdpowiedzUsuńCzekam na ten z cynamonem i truskawkami.
no skoro tylu osobom smakowało to myślę że jest wart wypróbowania:) a ja czekam na ten z meksykańską nutą :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie, a o serniku nawet nie wspominam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
cieszę się, że kajmak budzi takie zainteresowanie - Wam też ciężko się opanować i całego nie wyjeść z puszki? ;)
OdpowiedzUsuńpiekłam kiedyś kajmakowy, był pyszny!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo ja czekam niecierpliwie na obiecane truskawki :) Serniki lubię i powoli zamieniam się w pasjonatę WSZYSTKICH serowych wypieków ;D
OdpowiedzUsuńPodpisuje sie pod Szarlotkiem : serniki u-w-i-e-l-b-i-a-m!
OdpowiedzUsuńAle na truskawki tez chetnie u Ciebie popatrze ;)
Pozdrawiam!