czwartek, 10 czerwca 2010

Sernik Dulce de Leche. I (wreszcie) o książce

Sernik z niewielkiej ilości składników, prosty, kremowy i rozkosznie smaczny. 5/6 zjedzono o poranku w moim dziale, 1/6 zostawiłam dla M. Pochwały zbierał ze wszystkich stron, więc i Wam go polecam.

Sernik Dulce de Leche

Składniki na 6 porcji (tortownica o średnicy 16 cm):
500 g sera kremowego (u mnie % Piaski)
125 ml brązowego cukru
2 jajka
200 g masy kajmakowej
aromat waniliowy, do smaku

Przygotowanie:

Składniki wystawiamy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej - w upał jak dziś, nie potrwa to długo ;)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do miski miksera wrzucamy ser i cukier, ubijamy na średnich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy jajka, pojedynczo i mieszamy po dodaniu każdego. Po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową, ubijamy i wlewamy aromat waniliowy, mieszamy.

Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut - sernik ma być ścięty, ale jeszcze trzesący się lekko w środku. Wyjmujemy na kratkę i studzimy dwie godziny. Wkładamy na noc do lodówki i na rano jest jak znalazł ;)

A teraz pora przejść do książki - "The Cheesecake Bible" autorstwa George'a Geary zawiera 200 przepisów podzielonych na sekcje: A World of Cheesecake, Chocolate Cheesecakes, Fresh Fruit Cheesecakes, Citrus Cheesecakes, Nut Cheesecakes, No-Bake Cheesecakes, Small Cheesecakes and Bars, Cheese Pies, Savory Cheesecakes (to przesądziło o zakupie tej pozycji) oraz Holiday and Cebelebration Cheesecakes. Przepisy są w moim odczuciu dość nieskomplikowane, opisane w ml/ g/ Celcjuszach (nie lubię przeliczać). Mnie kuszą szczególnie przepisy na serniki wytrawne (szczególnie te z nutą meksykańską, obiecuję, że spróbuję i podzielę się wrażeniami), sernik z trzema rodzajamu cynamonu, z truskawkami (to akurat na czasie, więc postaram się z nim też nie zwlekać). Na wstępie znajdziecie też dość obszerną sekcję dotyczącą zasad pieczenia serników, potrzebnych sprzętów i składników - dobrych rad nigdy za mało ;) Autor to dziennikarz specjalizujący się w tematyce kulinarnej, autor 5 książek kulinarnych, uczy gotowania i pieczenia w szkołach w USA. Serniki to jego pasja :)

Swoją drogą, jak zapragnęłam książki tylko o sernikach, to okazało się, że nie ma ich zbyt wiele - szukałam na amerykańskim Amazonie (chyba już nigdzie nie ma więcej?) i w zasadzie było tylko kilka pozycji, z których mogłam wybierać. W moim odczuciu wybór był dobry, choć wolałabym mieć zdjęcie do każdego sernika :(

PS. to nie jest "ten" sernik z mlekiem skondensowanym, który obiecałam - cierpliwości ;)

15 komentarzy:

  1. Ten sernik jest przepyszny, mniam:) Też robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja, to od razu podwoiłabym składniki, tak pysznie się zapowiada! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. z masą kajmakową musi być wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi sie dodatek brazowego cukru, napewno nadaja przyjemny smak :) Z checia przepis zapisze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam:) Kajmak jest pycha, w połączeniu z sernikiem brzmi jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Majka nie udało mi się wyrwać ani na chwilę :(
    Bardzo Was przepraszam!
    A jak było? Podobało się Wam? Masz jakieś zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta książka musi być niesamowita. Uwielbiam serniki i czekam na więcej. Dulce de leche mogę zawsze i wszędzie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie kajmaku i sera powoduje, że budzi się we mnie żarłok... ten serniczek musi być pyszny...
    Czekam na ten z cynamonem i truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. no skoro tylu osobom smakowało to myślę że jest wart wypróbowania:) a ja czekam na ten z meksykańską nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcie, a o serniku nawet nie wspominam!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. cieszę się, że kajmak budzi takie zainteresowanie - Wam też ciężko się opanować i całego nie wyjeść z puszki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. piekłam kiedyś kajmakowy, był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie robiłam wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ja czekam niecierpliwie na obiecane truskawki :) Serniki lubię i powoli zamieniam się w pasjonatę WSZYSTKICH serowych wypieków ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Podpisuje sie pod Szarlotkiem : serniki u-w-i-e-l-b-i-a-m!
    Ale na truskawki tez chetnie u Ciebie popatrze ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)