Rabarbarowe crumble
6 łodyżek rabarbaru
cukru do smaku
Na najlepszą kruszonkę (można zrobić więcej, ja miałam tylko tyle masła i M. jako fan kruszonki był niepocieszony):
25 g masła
50 g mąki pełnoziarnistej
50 g jasnego cukru brązowego
Przygotowanie:
Rabarbar z cukrem umieszczamy na patelni, niech nam zmięknie (zabierze to jakieś 10 minut).
Masło kroimy na małe kawałki, ucieramy razem z mąką na okruchy (przyjemność tę miał mój robot kuchenny ;) Dodajemy cukier.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do żaroodpornego naczynia przekładamy rabarbar, popsypujemy go kruszonką.
Pieczemy 20 minut. Lekko studzimy i podajemy samodzielnie, z lodami, greckim jogurtem czy bitą śmietaną - smacznego!
A skoro jesteśmy przy różu, to może niektórych z Was zastanawiało, co się stało z różowymi jelonkami z Powiśla? Otóż okazało się, że pojechały na wystawę do Szwecji (jeśli dobrze pamiętam) i podróż im nie posłużyła :( Przetrwał tylko jeden z nich, spędza zasłużoną emeryturę w Art Hotelu Lalala w Sopocie.
Bardzo polecam Wam to miejsce - mieszkańcom do bywania, przyjezdnym do nocowania... Uzależnia i nie chce się stamtąd wychodzić, można tam siedzieć godzinami i rozmawiać z właścicielem. I do tego każdy pokój inny, więc aż chce się tam wracać - polecam!
ja crumble zawsze z lodami, a co! ;)
OdpowiedzUsuńpysznie jest u Ciebie z tym rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że akie pyszne obietnice są tylko na ekranie mojego komputera... tak bym chciała miseczkę.
OdpowiedzUsuńI to to rozumiem.. Różowy rabarbar, kruszonka, bita śmietana..mm..pysznie się to komponuje.. I muszę koniecznie wypróbować Twój patent na kruszonkę - jestem strasznie ciekaw jak smakuje z mąki pełnoziarnistej..
OdpowiedzUsuńNo jak obiecałaś to mus! :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj szukałam i rabarbar wymiotło znalazłam tylko 400g no jak tak można ja się pytam? :(
Dostaje ślinotoku na samą myśl:) Niestety..obawaim się że w tym roku rabarbu nie dostanę;(( Ach../
OdpowiedzUsuńPysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuń