poniedziałek, 3 maja 2010

Rabarbar. Pod kruszonką

Obiecałam.... A obietnice powinno się spełniać.

Rabarbarowe crumble

Składniki na 2 osoby:
6 łodyżek rabarbaru
cukru do smaku

Na najlepszą kruszonkę (można zrobić więcej, ja miałam tylko tyle masła i M. jako fan kruszonki był niepocieszony):
25 g masła
50 g mąki pełnoziarnistej
50 g jasnego cukru brązowego

Przygotowanie:

Rabarbar z cukrem umieszczamy na patelni, niech nam zmięknie (zabierze to jakieś 10 minut).

Masło kroimy na małe kawałki, ucieramy razem z mąką na okruchy (przyjemność tę miał mój robot kuchenny ;) Dodajemy cukier.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do żaroodpornego naczynia przekładamy rabarbar, popsypujemy go kruszonką.

Pieczemy 20 minut. Lekko studzimy i podajemy samodzielnie, z lodami, greckim jogurtem czy bitą śmietaną - smacznego!

A skoro jesteśmy przy różu, to może niektórych z Was zastanawiało, co się stało z różowymi jelonkami z Powiśla? Otóż okazało się, że pojechały na wystawę do Szwecji (jeśli dobrze pamiętam) i podróż im nie posłużyła :( Przetrwał tylko jeden z nich, spędza zasłużoną emeryturę w Art Hotelu Lalala w Sopocie.

Bardzo polecam Wam to miejsce - mieszkańcom do bywania, przyjezdnym do nocowania... Uzależnia i nie chce się stamtąd wychodzić, można tam siedzieć godzinami i rozmawiać z właścicielem. I do tego każdy pokój inny, więc aż chce się tam wracać - polecam!

7 komentarzy:

  1. ja crumble zawsze z lodami, a co! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie jest u Ciebie z tym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że akie pyszne obietnice są tylko na ekranie mojego komputera... tak bym chciała miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. I to to rozumiem.. Różowy rabarbar, kruszonka, bita śmietana..mm..pysznie się to komponuje.. I muszę koniecznie wypróbować Twój patent na kruszonkę - jestem strasznie ciekaw jak smakuje z mąki pełnoziarnistej..

    OdpowiedzUsuń
  5. No jak obiecałaś to mus! :)
    Dzisiaj szukałam i rabarbar wymiotło znalazłam tylko 400g no jak tak można ja się pytam? :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Dostaje ślinotoku na samą myśl:) Niestety..obawaim się że w tym roku rabarbu nie dostanę;(( Ach../

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)