piątek, 25 lutego 2011

Brownie bez czekolady, z masą cytrynową

Ciasto, na które pomysł poddała mi Polka. Spodobał mi się smak i gra kolorów, postanowiłam je jednak zrobić po swojemu korzystając z niedawno odkrytegoi wcześniej sprawdzonego brownie na kakao (w życiu byście się nie domyślili, że nie zawiera czekolady) i ulubionej masy cytrynowej. Brownie jest zdecydowanie z tych mazistych, ciągnących się na nożem i widelczykiem deserowym, długo utrzymuje świeżość. Masa jest lekko wilgotna i bardzo cytrynowa...


Spód - kakaowe brownie stąd

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
70 g masła
140 g cukru pudru
40 g kakaoszczypta soli
1 duże jajko
32 g mąki pszennej
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, tortownicę spryskuję olejem w sprayu.

Masło, cukier puder i kakao z solą topię w kąpieli wodnej, mieszam i odstawiam miskę na chwilę do ostudzenia.

Wbijam do miski jajko, mieszam za pomocą trzepaczki balonowej przez około minutę. Wsypuję mąkę z dokładnie, ale krótko, mieszam - masa będzie dosyć gęsta.

Masę przekładam do tortownicy, piekę 10 min i wyjmuję tortownicę z piekarnika.

Masa cytrynowa - z książki "Dania słodkie" (ja przygotowałam masę z 1/2 ilości podanych składników i wg mnie było jej za mało - ciasto było dalej bardzo dobre, ale docelowo upiekłabym z podanej poniżej ilości, żeby smak cytrynowy był wyraźniejszy, a sama warstwa - grubsza)

Składniki:
2 jajka
160 g cukru pudru
40 ml soku z cytryny
2/3 łyżeczki skórki startej z cytryny
20 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Przygotowanie:
 
Jajka ubijam z cukrem na puszystę masę, dodaję sok cytrynowy i skórkę. Przesiewam mąkę z proszkiem, wsypuję do masy jajecznej, mieszam.
 
Masę cytrynową wylewam na podpieczone brownie, wstawiam do piekarnika i piekę 25 min w temperaturze 180 stopni.
 
Wyjmuję i odstawiam na kratkę do całkowitego ostudzenia.
 
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ciekawe to ciasto, podoba mi sie bardzo polaczenie spodu brownie i masy cytrynowej, ale to musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm uwielbiam maziste brownie! :)
    Nawet z kakako bez czekolady!
    A połączenie smaków jest genialne prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda. Oj, na taki zimno to takie ciasto jest idealne z kubkiem gorrącej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  4. o, ile czekoladowości! z masą cytrynową to musi tworzyć pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! :)
    Brownie to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brownie z cytryną, coś nowego ;-)
    Zastanawiam się ile jeszcze odkryję przepisów na brownie, które totalnie mnie zaskoczą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze sie zastanawiałam, jak inni blogerzy robia ten numer z czystą paterą... Jeszcze do tego nie doszłam, ale zdjecia podziwiam i gratuluje pięknego wypieku :)
    Pozdrawiam ciepło i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)