Przepis spodobał mi się od pierwszego przeczytania, ale ponieważ mój M. nie przepada za kawowymi deserami, to umieściłam go na nieco dalszej pozycji oczekującej. Ale ponieważ A. pochwaliła mi się w firmowej kuchni, że ze świetnym wynikiem zdała test z angielskiego (bardzo jestem z niej dumna!), to postanowiłam, że będzie dla niej niespodzianką.
Wieczorem przystąpiłam do pieczenia, by następnego dnia rano umieścić go na jej biurku wraz z gratulacyjnym liścikiem - A. była wzruszona :) więc wypiek-niespodzianka spełnił swoje zadanie :)
Oczywiście dostałam kawałek na spróbowanie, bo samam nie wiedziałam, co jej przyniosłam - miałam tylko przeczucie, że powinno być bardzo smacznie i nieco nietypowo.
Tort czekoladowo-kawowy z kardamonem – przepis z Whiteplate od Liski
Składniki (ja piekłam z połowy z tortownicy 16 cm):
Kardamon wyłuskany z 12 zielonych łupinek
200 ml mocnej kawy
200 g czekolady gorzkiej 70%
200 g masła
3 jajka
80 ml kwaśnej śmietany – dałam słodką, też wyszło ;)
300 g cukru pudru (najlepiej trzcinowego)
170 g mąki
1 łyżeczka sody
30 g kakao
Na polewę: 200 g gorzkiej czekolady i 50 g masła
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.
Kawę zagotować z kardamonem – ma nam zostać 120 ml płynu. Przecedzić.
Jajka utrzeć ze śmietaną i cukrem pudrem, wlać przestudzoną czekoladę i kawę. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać mąkę z sodą i kakao. Połączyć łyżką.
Wlać do tortownicy i piec 1 h 15 minut – do suchego patyczka.
Ostudzić.
Przygotować polewę – czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, polać ciasto. Podawać, gdy polewa zastygnie.
Przepis trafia do akcji kawowej
halloumi and fall vegetable roast
21 godzin temu
muszę się częściej chwalic
OdpowiedzUsuńmoże i mi ktoś zrobi taka niespodziankę.. ;-)
skromność nie zawsze popłaca, a szkoda tracić takie smakołyki ;)
OdpowiedzUsuń