Tapioka z rabarbarem i nutą pomarańczy - inspiracja tu
Składniki na 8 porcji:
3/4 szklanki perełek tapioki
3/4 litra mleka (lub nieco więcej, jeśli wolimy płynniejszą konsystencję niż galaretkę)
400 g posiekanych łodyg rabarbaru
200 g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
100 ml wody
Przygotowanie:
Tapiokę i mleko umieszczamy w garnuszku, gotujemy ok. 20 minut, często mieszając - kulki powinny być miękkie i sprężyste.
W drugim rondelku umieszczamy resztę składników i gotujemy aż do miękkości rabarbaru - powinno wystarczyć 10 min.
Tapiokę przekładamy do naczynek, układamy na niej rabarbar.
Jemy ciepłe lub na zimno - smacznego!
Zabieram sie do tapioki już długo ale z rabarbarem...mhmmm...w końcu się zabiorę...nie opręsię jego sile:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam rabarbar! Szkoda, że nie mam tapioki, ale zastąpię ją ryżem i będzie boskie śniadania ;-)
OdpowiedzUsuńps. gratuluję nowej pracy i życzę Ci w niej samych sukcesów :)
z rabarbarem też będzie pycha, jestem pewna! a może jeszcze trochę imbiru? hmmm
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Ah, ten smakowity rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńmagicznie wygląda, podana w ten sposób.
OdpowiedzUsuńi przepis niesamowity.
rewelacja ;]
w lodówce mam rabarbar...teraz tylko odnaleźć tapiokę :)
OdpowiedzUsuńgratuluję zmian :)
Jest fantastycznie podana!
OdpowiedzUsuńOj... skosztowałabym!
Dobrze znów Cię widzieć! Wracasz z pysznym deserem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i powodzenia w nowym miejscu:)
świetnie wygląda w tych naczynkach i pięknie prezentuje się ten deser kolorystycznie!
OdpowiedzUsuńA powiedz mi, Majko, gdzie znajdę tapiokę?
Cudnie wygląda! O, powodzenia w nowej pracy ;)
OdpowiedzUsuń