środa, 4 maja 2011

Tapioka z rababarem i nutą pomarańczy


Długo mnie nie było. Wiele się działo i pisanie nie było mi jakoś w głowie. Choć zaczęłam namiętnie wypiekać pieczywo. I dziś nową pracę :)

Tapioka z rabarbarem i nutą pomarańczy - inspiracja tu

Składniki na 8 porcji:
3/4 szklanki perełek tapioki
3/4 litra mleka (lub nieco więcej, jeśli wolimy płynniejszą konsystencję niż galaretkę)
400 g posiekanych łodyg rabarbaru
200 g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
100 ml wody

Przygotowanie:

Tapiokę i mleko umieszczamy w garnuszku, gotujemy ok. 20 minut, często mieszając - kulki powinny być miękkie i sprężyste.

W drugim rondelku umieszczamy resztę składników i gotujemy aż do miękkości rabarbaru - powinno wystarczyć 10 min.

Tapiokę przekładamy do naczynek, układamy na niej rabarbar.

Jemy ciepłe lub na zimno - smacznego!

10 komentarzy:

  1. Zabieram sie do tapioki już długo ale z rabarbarem...mhmmm...w końcu się zabiorę...nie opręsię jego sile:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłam rabarbar! Szkoda, że nie mam tapioki, ale zastąpię ją ryżem i będzie boskie śniadania ;-)

    ps. gratuluję nowej pracy i życzę Ci w niej samych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z rabarbarem też będzie pycha, jestem pewna! a może jeszcze trochę imbiru? hmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :) Ah, ten smakowity rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. magicznie wygląda, podana w ten sposób.
    i przepis niesamowity.
    rewelacja ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. w lodówce mam rabarbar...teraz tylko odnaleźć tapiokę :)

    gratuluję zmian :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest fantastycznie podana!
    Oj... skosztowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze znów Cię widzieć! Wracasz z pysznym deserem!
    Pozdrawiam i powodzenia w nowym miejscu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie wygląda w tych naczynkach i pięknie prezentuje się ten deser kolorystycznie!

    A powiedz mi, Majko, gdzie znajdę tapiokę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie wygląda! O, powodzenia w nowej pracy ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)