niedziela, 15 maja 2011

Pełnoziarnisto-orkiszowe bułeczki. Jak puch

Najlepsze jakie dotąd upiekłam. Leciutkie. Pyszne. Ideał. Gorąco polecam!


Pełnoziarnisto-orkiszowe bułeczki - stąd, z moimi zmianami

Składniki na 4 sztuki:

Zaczyn:
44 g mąki pełnoziarnistej
44 g mąki orkiszowej
5 g świeżych drożdży
100 g wody w temperaturze pokojowej

44 g mąki pełnoziarnistej
44 g mąki orkiszowej
30 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
22 g mleka

do posmarowania - 10 g rozpuszczonego i przestudzonego mała

Przygotowanie:

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Do zaczynu dodajemy składniki ciasta, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcią na 1.5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte mokrą ściereczką.

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 4 kawałki, formujemy z niego bułeczki, układamy je w formie tak, by się nie dotykały i smarujemy masłem. Obsypujemy solą i odstwiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Smacznego!
 


Ciasto:

7 komentarzy:

  1. Jak cudownie, leciutko wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość że wyglądają pysznie to jeszcze są zdrowe...Muszę zanotować i jak tylko zdobędę orkiszową mąkę na pewno je upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja faktycznie na bardzo puszyste i delikatne! Kocham orkiszowe wypieki :)

    Pozdrawiam serdezcnie Majko! I udanego tygodnia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam, a właściwie robię je czesto, chociaz bez soli, czasem z rozmarynem, są rewelacyjne. A twoje są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pełnoziarniste wypieki. Mają zupełnie inny smak niż te z białej mąki, a przy okazji są zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają ;) będę mi się marzyć na jutrzejsze śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe są te bułki i bardzo zdrowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)