czwartek, 17 marca 2011

Przekornie na św. Patryka... Ciasteczka kardamonowe, bardzo kruche...

Nie będzie dziś ani o piwie ani niczym zielonym. Z zielonych rzeczy miałam dziś do czynienia tylko z wietnamską herbatą, zielonymi światłami na ulicach i zielonymi łupinkami kardamonu, bez których te ciastka nie byłyby sobą.

Nawet jeśli nie lubicie kardamonu, to bardzo polecam Wam sam przepis bazowy na kruche ciastka - nigdy nie jadłam żadnych aż tak kruchych, wprost rozpadających się na języku, jakby ... lekko piaskowych? Lepszych dotąd nie jadłam i wiem, że trudno je będzie pokonać, więc polecam!


Ciasteczka kardamonowe - przepis na bazie tego przepisu

Składniki:
210 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka utartych ziarenek kardamonu
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam, ciasto dzielę na 2 części. Z każdej formuję wałek o grubości 3-3.5 cm, owijam go folią i wkładam do lodówki na 2h.

Blachy wykładam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewam do temperatury 170 stopni.

Wyjmuję ciasto z lodówki, kroję na plasterki o grubości 5-7 mm. Rozkładam ciastka na blaszkach w odstępach 5 cm - ciastka powiększą się na boki.

Wyjmuję z piekarnika, po kilku minutach przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasteczka Gwiazdko!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym sobie je schrupala ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bym zjadła... Wyglądają tak apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż drżę na myśl o mozliwych wariacjach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kardamon, a te ciasteczka muszą być bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale i tak jest zielono, w końcu kardamon kryje się w zielonych łupinkach :)
    Chrup chrup pochrupałabym tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje ciasteczkowe posty! Kardamon to jedna z moich ulubionych przypraw w wypiekach.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko, dzięki!

    Aga, założę się, że bardzo by Ci smakowały!

    Bożeno, sama bym zjadła - niestety więcej już nie mam... :(

    Kaja, masz rację - inna wariacja już wkrótce :)

    Amber, są! poczęstowałam kolegę - fana kardamonu i był zachwycony!

    Skawola, to prawda - smak niebiański!

    Tili, na tym polega moja przewrotność ;)

    Anno-Mario, kardamon rządzi! głównie w wypiekach, ale w kuchni hinduskiej również

    pozdrawiam wietrznie, serdecznie, na dobrą sobotę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mówisz, że są kruche? Z chęcią bym zjadła... ale obawiam się, że w Twojej kuchni nie pozostało za wiele do podziału. Muszę u siebie upiec i skosztować ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubimy :)
    Gwiazdko podmień sobie banerek cukierni :)
    http://table-table.blogspot.com/p/weekendowa-cukiernia.html

    Wkrótce rusza na nowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe ciasteczka a że naprawdę uwielbiam aromat kardamonu.. hmm.. chętnie bym skosztowała ;)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)