środa, 9 marca 2011

Irlandzkie ciasteczka owsiane

Pożywne ciastka z dodatkiem płatków owsianych, orzechów i rodzynek - do herbaty, do szklanki mleka, jako uzupełnienie śniadania. Tak jak lubicie :)

Irlandzkie ciasteczka owsiane - z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję", z moimi zmianami

Składniki:
1/3 szklanki rodzynków
kilka łyżek gorącej wody
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru
1/3 kostki miękkiego masła
1/4 szklanki mleka
1 duże jajko

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kulę i wstawiamy owiniętę w folię ciasto na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na posypnym mąką blacie na grubość 12 mm, wycinamy z niego dowolne kształty. Ciastka układamy na blachach w odstępach 3 cm.

Pieczemy 15 minut, aż do lekkiego przyrumienia się ciastek. Wyjmujemy blachy z piekarnika, ciastka przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne :) lubię takie bakaliowo płatkowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie ciastka w zawsze i wszędzie ;).
    A najbardziej z kubkiem ulubionej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka owsiane lądują na szczycie mojej listy "do zrobienia". Tuż za tortem egipskim...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładne ciacha, grubiutkie i śliczne :) MNiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. brakuje mi takiego kółeczka do dzisiejszego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, zdrowe i smaczne cudeńko do porannej kawusi. Zapisuję do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ urocze te ciasteczka! Jak pięknie wycięte i smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)