niedziela, 30 stycznia 2011

Pomidorowa. Z krążkami kalmarów

Kolor, składniki, smak, stopień nasycenia, jaki ta zupa daje - po prostu nie mogę jej się oprzeć. Szczególnie, gdy chcę zapomnieć o zimnie i mieć na obiad jedno szybkie danie. Bardzo polecam!

Zupa pomidorowa z krążkami kalmarów - przepis na podstawie "Soups. 500 recipes"


Składniki na dwie duże porcje samowystarczalnego obiadu:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki, posiekane
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
3 puszki pomidorów po 400 g
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
450 ml bulionu
1/2 łyżeczki cukru
500 g mrożonych kalmarów (niepanierowanych!)
2 świeże czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek i posiekane
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozmarażam kalmary i odkładam na bok.

W garnku podgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję szalotki i czosnek, gotuję 4-5 minut aż zmiękną.

Do garnka wlewam pomidory z puszki i pastę z pomidorów suszonych, gotuję 3 minuty. Wlewam połowę bulionu i trzymam garnek na niewielkim ogniu przez 5 minut - pomidory mają stać się bardzo miękkie.

Lekko studzę zupę, przecieram przez sitko i z powrotem wlewam do garnka (w międzyczasie garnek umyłam). Wlewam bulion i wsypuję cukier, delikatnie i powoli podgrzewam.

W międzyczasie na patelni podgrzewam pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję krążki kalmarów i chilli. Smażę 4-5 minut, cały czas mieszając. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję natkę pietruszki i mieszam.

Smakuję zupę i doprawiam, przelewam do misek. Delikatnie przekładam krążki kalmarów.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mam tę książkę o zupach! A Twoja pomidorowa plus kalmary świetnie się prezentuje.Mam wielką ochotę na tę zupę.

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jak smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i oto dowód na to, jak łatwo można ze zwykłej zupy stworzyc wytworną zupę godną drogiej restauracji.
    rewelacyjny pomysł z tymi kalmarami ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej pomidorowej nie jadłam:)
    przyznam, ze pomidorowa mnie zaskakuje.
    Zupa kameleon. Dopasowuje się do indywidualnych upodobań kucharza. Niesamowite.
    Można stworzyć książkę kucharską poświęconą pomidorowej :)

    ostatnio lubię pomidorową z pieczonych pomidorów i z gorgonzolą. Genialna w smaku. Lubię też pomidorową z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)