czwartek, 2 grudnia 2010

Ciastka dyniowe. Rewelacyjne

Prawdziwe dyniowe pyszności! Treściwe, z płatkami owsianymi i dużą dawką suszonej żurawiny :)

Ciastka dyniowe - przepis stąd, z moimi zmianami
 
Składniki:
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka startej dyni
1 duże jajko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonej żurawiny
 
Przygotowanie:
 
Masło ucieramy z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy dynię, jajko, przyprawy i dobrze ubijamy. Wsypujemy mąkę, sól, proszek i sodę, mieszamy. Na końcu wrzucamy płatki owsiane i żurawinę, mieszamy.
 
Małe porcje ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.
 
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Rzeczywiście zapowiadają sie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez wątpienia cudownie chrupią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę takie chrupiące ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie! Będę musiała wypróbować ten patent z surową starkowaną dynią, bo dotychczas robiłam ciastka tylko na dyniowym puree. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gwiazdko! Wielkie dzięki za ten przepis - właśnie takiego szukałam! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciastka wygladaja znakomicie i chetnie sie poczestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chrup, chrup ... chrup, chrup :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chrupią chrupią, a starta dynia to całkiem niezły patent - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że przepis się przydał :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)