Jak to czasem bywa, ten przepis pojawił się na blogu 101 cookbooks dokładnie wtedy, kiedy miałam ochotę na chleb i miałam niezbędne składniki. Czy się nad czymś zastanawiałam? Zawahałam się choć chwilę? Nie... Kilka kroków i byłam już w kuchni, nagrzewałam piekarnik i sięgałam do szafki po keksówkę...
Oat soda bread - przepis stąd
Składniki:
olej w sprayu, do natłuszczenia keksówki
2 kubki płatków owsianych
2 i 1/4 kubka mąki1 i 3/4 łyżeczki sody
1 i 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 i 3/4 kubka maślanki (dałam kefir)
łyżeczka kminku i łyżeczka sezamu, do posypania chleba
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 205 stopni, kratkę lub blachę umieszczam na środkowym poziomie piekarnika. Keksówkę natłuszczam.
W robocie kuchennym rozdrabniam płatki na drobny pył, przesiewam go razem z maką, sodą i solą do dużej miski. Robię wgłębienie i wlewam kefir, mieszam aż do otrzymania ciasta. Wykładam je na lekko posypany mąką blat, ugniatam przez pół minuty - otrzymuję zwarte, niepopękane ciasto, które umieszczam w keksówce tak, by ją wypełniło. Ciasto posypuję ziarnami i piekę przez 30 minut. Po tym czasie sprawnie przenoszę kratkę na wyższy poziom i dopiekam kolejne 20 minut, by skórka była rumiana, a po uderzeniu w spód gotowego chleba było słychać głuchy dźwięk.
Chleb studzę lekko na kratce i jem z masłem.
Smacznego!
To bardzo smaczny chleb, świeży (pod warunkiem przechowywania zawiniętego w ściereczkę) przez ok. 2-3 dni, a nawet później chętnie go zjecie, o ile coś jeszcze zostanie ;) Bardzo ciekawa wariacja na temat chleba na sodzie, no i te chrupiące ziarna - pycha... Zdecydowanie polecam, nie tylko początkującym domowym piekarzom!
Oat soda bread - przepis stąd
Składniki:
olej w sprayu, do natłuszczenia keksówki
2 kubki płatków owsianych
2 i 1/4 kubka mąki1 i 3/4 łyżeczki sody
1 i 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 i 3/4 kubka maślanki (dałam kefir)
łyżeczka kminku i łyżeczka sezamu, do posypania chleba
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 205 stopni, kratkę lub blachę umieszczam na środkowym poziomie piekarnika. Keksówkę natłuszczam.
W robocie kuchennym rozdrabniam płatki na drobny pył, przesiewam go razem z maką, sodą i solą do dużej miski. Robię wgłębienie i wlewam kefir, mieszam aż do otrzymania ciasta. Wykładam je na lekko posypany mąką blat, ugniatam przez pół minuty - otrzymuję zwarte, niepopękane ciasto, które umieszczam w keksówce tak, by ją wypełniło. Ciasto posypuję ziarnami i piekę przez 30 minut. Po tym czasie sprawnie przenoszę kratkę na wyższy poziom i dopiekam kolejne 20 minut, by skórka była rumiana, a po uderzeniu w spód gotowego chleba było słychać głuchy dźwięk.
Chleb studzę lekko na kratce i jem z masłem.
Smacznego!
To bardzo smaczny chleb, świeży (pod warunkiem przechowywania zawiniętego w ściereczkę) przez ok. 2-3 dni, a nawet później chętnie go zjecie, o ile coś jeszcze zostanie ;) Bardzo ciekawa wariacja na temat chleba na sodzie, no i te chrupiące ziarna - pycha... Zdecydowanie polecam, nie tylko początkującym domowym piekarzom!
Wielką mam na taki sodowy chlebek ochotę, ale, niestety!, nie mam maślanki ani kefiru. Szkoda... Wielka szkoda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fajny ten chleb. Nigdy nie jadłam chleba na sodzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
chleb wspaniale się prezentuje , a blog 101 cookbooks to jeden z tych co do niego zaglądam codziennie
OdpowiedzUsuńwyglada super! ale bym zjadla taka kromeczke z maselkiem... mniam:)
OdpowiedzUsuńa ten kubek to mniej wiecej jakiej pojemnosci?
wygląda cudnie, nie próbowałam nigdy chlebka na sodzie, może się skuszę? :)
OdpowiedzUsuńi ja już sobie zapisałam ten przepis. chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńJeśli w grę wchodzi pieczenie chleba, nie ma się co wahać, tylko piec :) Wspaniały i smakowity bochenek stworzyłaś :)
OdpowiedzUsuńGwiazdko, rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńze świezym, wiejskim masełkiem..och, nie ma nic lepszego, z pewnością!
jeśli podobny trochę do irlandzkiego na sodzie, to chętnie bym spróbowala. :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak taki chleb na sodzie smakuje, jeśli tylko nie jest wyczuwalna to kiedyś spróbuję!
OdpowiedzUsuńZaytoon,
OdpowiedzUsuńpiekłam kiedyś zwykły irlandzki chleb na sodzie z mlekiem i wychodził znakomicie, więc spróbuj i tak ;)
Aga,
mój kubek miał 250 ml, a ponieważ wszystko się nim odmierza, to praktycznie jego objętość nie robi różnicy
Sugar Plum Fairy,
podobny, ale nawet jeszcze lepszy :)
Viri,
trochę czuć, ale warto - skuś się!
pozdrawiam!