środa, 23 lutego 2011

Ciepłe, miękkie ciastko czekoladowe...

z którego wypływa jeszcze więcej ciepłej czekolady :) Absolutny hit Czekoladowego Weekendu. Prosty i szybki (nawet badzo!) w przygotowaniu deser, który przełożony na talerz (najlepiej, gdy obok znajdzie się jeszcze kulka lodów), stopniowo oddaje się naciskowi łyżeczki, pozwala nam przebić miękką skórkę i dotrzeć do płynnego, bardzo czekoladowego wnętrza...

Deser ten z pewnością będę powtarzać wielokrotnie i Wam również go polecam!


Ciepłe, miękkie ciastko czekoladowe - przepis z Food & Travel, 11/2009

Składniki na 2 porcje:
62 g masła (plus masło do nasmarowania kokilek lub tłuszcz w sprayu, jak u mnie)
62 g gorzkiej czekolady
1 jajko i 1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mąki

opcjonalnie do podania lody waniliowe lub karmelowe

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Masło i czekoladę topimy w kąpieli wodnej, miskę zdejmujemy z ognia.

Jajko i żółtko roztrzepujemy razem z cukrem, aż mieszanina stanie się gęsta i jasna. Dodajemy masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy.

Natłuszczamy kokilki (o pojemności 125 ml) - spryskujemy sprayem lub smarujemy masłem, lekko wysypujemy mąką, nadmiar mąki strzepujemy i ponownie smarujemy masłem i wysypujemy mąką (wg mnie o wiele łatwiej jest ze sprayem, od kiedy go mam, nie smaruję żadnych form masłem - polecam!).

Przelewamy maskę do kokilek i pieczemy 7 minut - środek będzie miękki, ale boki już ścięte. Wyjmujemy kokilki z piekarnika, odwracamy je na talerz (delikatnie! żeby nie przedziurawić ciastka i nie wyciekła nam masa) i ostawiamy na 10 sekund, po tym czasie zdejmujemy kokilki.

Podajemy ciastka od razu, najlepiej z lodami.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ostatnio widziałam przepis na "czekokubki" (bez zdjęcia) i właśnie tak je sobie wyobrażałam. Wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za rozkosz! Chyba już wiem, co zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglada! I masz racje, z lodami smakuje wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany...
    to mnie zastrzeliłaś tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie 'lava cake' ;). Były czekokubki, czas na Twoje ciastka ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. nieeee, no to jest boskie po prostu. myślałam juz, że nic mnie nie zdziwi, a tu takie cudo i to całkiem proste w przygotowaniu. dopisuję do listy "muszę upiec koniecznie":-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda. No i jest bardzo efektowne.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... po prostu czekoladowa rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ile ciastek wychodzi z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  10. ach... nie zauważyłam "Składniki na 2 porcje" :). Napewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)