Kolor, składniki, smak, stopień nasycenia, jaki ta zupa daje - po prostu nie mogę jej się oprzeć. Szczególnie, gdy chcę zapomnieć o zimnie i mieć na obiad jedno szybkie danie. Bardzo polecam!
Zupa pomidorowa z krążkami kalmarów - przepis na podstawie "Soups. 500 recipes"
Składniki na dwie duże porcje samowystarczalnego obiadu:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki, posiekane
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
3 puszki pomidorów po 400 g
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
450 ml bulionu
1/2 łyżeczki cukru
500 g mrożonych kalmarów (niepanierowanych!)
2 świeże czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek i posiekane
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozmarażam kalmary i odkładam na bok.
W garnku podgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję szalotki i czosnek, gotuję 4-5 minut aż zmiękną.
Do garnka wlewam pomidory z puszki i pastę z pomidorów suszonych, gotuję 3 minuty. Wlewam połowę bulionu i trzymam garnek na niewielkim ogniu przez 5 minut - pomidory mają stać się bardzo miękkie.
Lekko studzę zupę, przecieram przez sitko i z powrotem wlewam do garnka (w międzyczasie garnek umyłam). Wlewam bulion i wsypuję cukier, delikatnie i powoli podgrzewam.
W międzyczasie na patelni podgrzewam pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję krążki kalmarów i chilli. Smażę 4-5 minut, cały czas mieszając. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję natkę pietruszki i mieszam.
Smakuję zupę i doprawiam, przelewam do misek. Delikatnie przekładam krążki kalmarów.
Smacznego!
Zupa pomidorowa z krążkami kalmarów - przepis na podstawie "Soups. 500 recipes"
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki, posiekane
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
3 puszki pomidorów po 400 g
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
450 ml bulionu
1/2 łyżeczki cukru
500 g mrożonych kalmarów (niepanierowanych!)
2 świeże czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek i posiekane
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozmarażam kalmary i odkładam na bok.
W garnku podgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję szalotki i czosnek, gotuję 4-5 minut aż zmiękną.
Do garnka wlewam pomidory z puszki i pastę z pomidorów suszonych, gotuję 3 minuty. Wlewam połowę bulionu i trzymam garnek na niewielkim ogniu przez 5 minut - pomidory mają stać się bardzo miękkie.
Lekko studzę zupę, przecieram przez sitko i z powrotem wlewam do garnka (w międzyczasie garnek umyłam). Wlewam bulion i wsypuję cukier, delikatnie i powoli podgrzewam.
W międzyczasie na patelni podgrzewam pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję krążki kalmarów i chilli. Smażę 4-5 minut, cały czas mieszając. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję natkę pietruszki i mieszam.
Smakuję zupę i doprawiam, przelewam do misek. Delikatnie przekładam krążki kalmarów.
Smacznego!
Mam tę książkę o zupach! A Twoja pomidorowa plus kalmary świetnie się prezentuje.Mam wielką ochotę na tę zupę.
OdpowiedzUsuńach, jak smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńi oto dowód na to, jak łatwo można ze zwykłej zupy stworzyc wytworną zupę godną drogiej restauracji.
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł z tymi kalmarami ;]
takiej pomidorowej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńprzyznam, ze pomidorowa mnie zaskakuje.
Zupa kameleon. Dopasowuje się do indywidualnych upodobań kucharza. Niesamowite.
Można stworzyć książkę kucharską poświęconą pomidorowej :)
ostatnio lubię pomidorową z pieczonych pomidorów i z gorgonzolą. Genialna w smaku. Lubię też pomidorową z jabłkiem :)