Prawdziwe dyniowe pyszności! Treściwe, z płatkami owsianymi i dużą dawką suszonej żurawiny :)
Ciastka dyniowe - przepis stąd, z moimi zmianami
Składniki:
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka startej dyni
1 duże jajko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy dynię, jajko, przyprawy i dobrze ubijamy. Wsypujemy mąkę, sól, proszek i sodę, mieszamy. Na końcu wrzucamy płatki owsiane i żurawinę, mieszamy.
Małe porcje ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.
Smacznego!
halloumi and fall vegetable roast
12 godzin temu
Rzeczywiście zapowiadają sie rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia cudownie chrupią!
OdpowiedzUsuńPoproszę takie chrupiące ciacho :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Będę musiała wypróbować ten patent z surową starkowaną dynią, bo dotychczas robiłam ciastka tylko na dyniowym puree. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGwiazdko! Wielkie dzięki za ten przepis - właśnie takiego szukałam! Mniam!
OdpowiedzUsuńciastka wygladaja znakomicie i chetnie sie poczestuje:)
OdpowiedzUsuńChrup, chrup ... chrup, chrup :)
OdpowiedzUsuńchrupią chrupią, a starta dynia to całkiem niezły patent - polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :)
OdpowiedzUsuń