Szparagi w cytrusowym sosie
Składniki na dwie porcje:
pęczek zielonych szparagów
4 łyżka oliwy z oliwek
skórka starta zesterem z połowy cytryny
kawałek drobno startego imbiru
zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz i sól
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, ucinamy twarde końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie - mają być jędrne i zielone, nie za miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
Szparagi osączamy, przekładamy na półmisek i zalewamy sosem - pozwalamy się smakom przeniknąć w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
Smacznego!
Szparagi bardzo lubię, a Twoje smacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńLubię szparagi. Mam w lodówce, moze takie szybkie sobie zrobię? Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńszybkie i PYSZNE są te Twoje szparagi ;]
OdpowiedzUsuńpysznie i w wersji minimal :)
OdpowiedzUsuń