Pożywne ciastka z dodatkiem płatków owsianych, orzechów i rodzynek - do herbaty, do szklanki mleka, jako uzupełnienie śniadania. Tak jak lubicie :)
Irlandzkie ciasteczka owsiane - z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję", z moimi zmianami
Składniki:
1/3 szklanki rodzynków
kilka łyżek gorącej wody
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru
1/3 kostki miękkiego masła
1/4 szklanki mleka
1 duże jajko
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kulę i wstawiamy owiniętę w folię ciasto na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na posypnym mąką blacie na grubość 12 mm, wycinamy z niego dowolne kształty. Ciastka układamy na blachach w odstępach 3 cm.
Pieczemy 15 minut, aż do lekkiego przyrumienia się ciastek. Wyjmujemy blachy z piekarnika, ciastka przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
Irlandzkie ciasteczka owsiane - z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję", z moimi zmianami
Składniki:
1/3 szklanki rodzynków
kilka łyżek gorącej wody
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru
1/3 kostki miękkiego masła
1/4 szklanki mleka
1 duże jajko
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kulę i wstawiamy owiniętę w folię ciasto na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na posypnym mąką blacie na grubość 12 mm, wycinamy z niego dowolne kształty. Ciastka układamy na blachach w odstępach 3 cm.
Pieczemy 15 minut, aż do lekkiego przyrumienia się ciastek. Wyjmujemy blachy z piekarnika, ciastka przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
Bardzo apetyczne :) lubię takie bakaliowo płatkowe wypieki.
OdpowiedzUsuńLubie takie ciastka w zawsze i wszędzie ;).
OdpowiedzUsuńA najbardziej z kubkiem ulubionej herbaty.
Ciasteczka owsiane lądują na szczycie mojej listy "do zrobienia". Tuż za tortem egipskim...
OdpowiedzUsuńŁadne ciacha, grubiutkie i śliczne :) MNiam:)
OdpowiedzUsuńsmakowite:)
OdpowiedzUsuńbrakuje mi takiego kółeczka do dzisiejszego śniadania.
OdpowiedzUsuńOch, zdrowe i smaczne cudeńko do porannej kawusi. Zapisuję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńAleż urocze te ciasteczka! Jak pięknie wycięte i smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńmożna dodać jeszcze cynamon i namoczoną żurawinę. Przepyszne!
OdpowiedzUsuń