Bardzo ciekawe kontrastowe zestawienie gorzkiej czekolady z kwaskowatą żurawiną. Smaki się wzajemnie podkreślają i uzupełniają.
Brownie z żurawiną - przepis Moniki L.
Składniki (piekłam z połowy porcji w blaszcze 20 x 20):
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
150 g suszonej żurawiny
80 g przesianego kakao
65 g mąki pszennej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
280 g cukru pudu
4 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, foremkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę.
W misce łączę mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaję do czekolady z masłem (u mnie w mikserze), dodaję po jednym jajku, mieszam. Na koniec dodaję żurawinę, delikatnie mieszam.
Ciasto przelewam do foremki, piekę około 25 minut.
Szklanka zimnego mleka jest bardzo na miejscu
Palak Daal
1 dzień temu
Ale cudnie czekoladowe :) Zdecydowanie właściwy przepis na poprawę nastroju:)))))
OdpowiedzUsuńTo brownie musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuń